Collageen is een van de belangrijkste eiwitten voor het lichaam. Collageen is zeer belangrijk voor het herstel van het bindweefsel. Dit is nogal een brede omschrijving, maar hieronder vallen tal van verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld onze gewrichten en botten, maar ook de huid. Er zijn diverse verschillende klachten die op latere leeftijd kunnen ontstaan die verwant zijn aan een gebrek aan collageen. Hierbij valt onder andere te denken aan artrose, maar ook het grijzer worden en het het minder mooi en sterk zijn van de nagels is direct gelinkt aan een gebrek aan collageen. Dit gebrek aan collageen komt vaak op latere leeftijd aan de oppervlakte, omdat het lichaam tot ongeveer een jaar of 50 in zekere mate zelf collageen produceert. Tot een leeftijd van 25 jaar is het lichaam zelf volledig voorzienend in dit supereiwit. Wanneer je de 50 gepasseerd bent maakt het lichaam geen collageen meer aan.
Collageen is een supereiwit
Er zijn verschillende soorten eiwitten en collageen is een van de belangrijkste. Binnen het eiwit collageen kunnen er ook weer verschillende types van elkaar worden onderscheiden. Collageen type I is het meest voorkomende type collageen en vertegenwoordigt maar liefst 90% van al het collageen in ons lichaam. Dit type collageen helpt onder andere de structuur van onze huid, botten, gewrichten en ook tanden in een goede staat te houden.
Tip: Collageen botten
Type II is bestaat uit lossere vezels en is vooral belangrijk voor de conditie van het kraakbeen. Dit type is dan ook weer belangrijk voor de gewrichten, omdat kraakbeen helpt de impact op de gewrichten te dempen. Type III is misschien niet het meest voorkomende type, maar desalniettemin zeer belangrijk voor onder andere de spieren en organen en zelfs de slagaders.
Vul de collageenhoeveelheid aan met collageenrijke voeding en supplementen
Om ervoor te zorgen dat we ook na het 50e levensjaar genoeg collageen binnen krijgen zijn er verschillende dingen die we kunnen doen. Een is het letten op een gevarieerde voeding die rijk is aan collageen. Veel soorten vissen bevatten collageen en ook dierlijke producten als bijvoorbeeld runderbouillon zitten vol collageen.
Uitgelicht: Collageen vitamine C
Naast in vis en vlees, vind je ook collageen in plantaardige producten, zoals bijvoorbeeld in bladgroenten als spinazie en ook in peulvruchten. Uiteraard verteert en verwerkt het lichaam het voedsel en zul je nooit 100% van het beschikbare collageen uit de voeding halen. Veel mensen kiezen dan ook voor aanvullende collageen supplementen om ervoor te zorgen dat het lichaam altijd voldoende collageen binnenkrijgt en verschillende klachten op latere leeftijd kunnen worden verlicht en soms zelfs voorkomen.