Je mensen en onderneming gezond houden met een gedegen verzuimbeleid

Je mensen en onderneming gezond houden met een gedegen verzuimbeleid

Het staat buiten kijf dat je als werkgever goede arbeidsomstandigheden voor je werknemers wilt creëren. Een veilige werkomgeving en een prettige sfeer dragen immers bij aan tevreden en gemotiveerde medewerkers. Vanzelfsprekend wil je met deze inslag ook kosten en problemen door (ziekte)verzuim voorkomen. Niet voor niets is het volgens de Arbowet verplicht om op z’n minst een basiscontract af te sluiten met een arbodienst in Nederland. Het bieden van ondersteuning voor een gedegen arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid behoort tot de kerntaken van een gecertificeerde arbodienst. Hiermee kun je als werkgever sancties voorkomen en nog belangrijker, je mensen en onderneming gezond houden. 

Bedrijfsarts inschakelen 

Iedere werkgever maakt vroeg of laat een keer mee dat een van zijn medewerkers in de ziektewet raakt, hoe zeer die best ook zijn best doet om voor optimale arbeidsomstandigheden te zorgen. Het verzuim kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de gevolgen van een bedrijfsongeval, een chronische ziekte of psychische klachten. Ongeacht de reden van de ziekmelding ben je als werkgever verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen. Binnen zes weken moet de bedrijfsarts een analyse en een advies uitbrengen, compleet met de achterliggende oorzaak voor het uitvallen van de werknemer. Daarnaast dient er een mogelijke oplossing voor de situatie te worden omschreven. Vervolgens wordt een plan opgesteld voor de re-integratie op basis van het advies van de bedrijfsarts, in overleg met de zieke werknemer medewerker. 

Vroegtijdige signalering

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, want verzuimtrajecten zijn veelal complex, langdurig en ongewenst voor beide partijen. Daarom is het verstandig om een arbodienst preventief in te schakelen. Vraag jij jezelf af: wat doet een bedrijfsarts? Deze arts kan ondersteuning bieden met onder andere: 

  • Het adviseren van de preventiemedewerker van de organisatie; 
  • Het verbeteren van de arbeidsomstandigheden;
  • Een periodiek onderzoek onder individuele werknemers om gezondheidsrisico’s op te sporen;
  • Begeleiding bij verzuim met de focus op het voorkomen van verder verzuim en duurzame inzetbaarheid;
  • Het uitvoeren van een preventiecheck om verzuim te verkorten;
  • Werknemers die met verzuim van doen krijgen, verantwoord en spoedig weer aan het werk helpen;
  • Het houden van een open spreekuur voor medewerkers voor vroegtijdige signalering. 

Waarborgen van een gezonde arbeidssituatie

De Wet Verbetering Poortwachter verplicht werkgevers om samen met een zieke medewerker en de arbodienst te streven naar re-integratie. Daarom denken veel mensen bij dit begrip in het bijzonder aan verzuimbegeleiding. De taken en verantwoordelijkheden van een arbodienst gaan echter veel verder. Voor de werknemer en de werkgever is het natuurlijk een prettige gedachte dat een iemand die langdurig ziek is, zijn werkzaamheden weer kan oppakken. UIteraard is het nog veel beter als het ziekteverzuim kan worden voorkomen. Precies waar een minstens zo grote kracht van een arbodienst uit blijkt: het bieden van ondersteuning bij vroegtijdige signalering van risico’s. Zo is het überhaupt niet aan de orde om een bedrijfsarts in te schakelen, omdat op die manier een gezonde arbeidssituatie wordt gewaarborgd waarin werknemers zich optimaal kunnen ontplooien. Lees verder

Hoe kun je je eigen glutenvrij brood maken?

glutenvrij brood maken

Steeds meer mensen eten glutenvrij. Of je nu coeliakie hebt, of vermoed dat je een overgevoeligheid hebt voor gluten, het kan nooit kwaad om gluten te vermijden in je dieet. Je lichaam heeft namelijk geen gluten nodig om gezond te blijven. Wil je voor het eerst eens proberen glutenvrij te eten, dan zijn er dingen waar je tegenaan kunt lopen. Hoe kom je bijvoorbeeld aan glutenvrij brood? In dit blog vertellen we je meer over glutenvrij eten, en hoe je eenvoudig je eigen glutenvrije brood kunt bakken!

Zelf glutenvrij brood maken

Je kunt ervoor kiezen om glutenvrij brood kant en klaar te kopen. In speciaalzaken is er tegenwoordig een uitgebreid aanbod aan diverse soorten brood, van hamburgerbroodjes tot haverbrood en rozijnenbrood. Je hoeft dus ook wat brood betreft niets te missen wanneer je glutenvrij eet. Maak je graag je eigen brood, en wil je weten hoe je ook glutenvrij brood lekker luchtig en smaakvol kan bakken? Dat is zonder gluten gelukkig net zo makkelijk als met gluten! Het gaat wel net wat anders in zijn werk dan het bakken van brood met gluten. Zo gebruik je niet alleen andere ingrediënten, maar verschilt ook het rijsproces.

De ingrediënten

Om glutenvrij brood te bakken, heb je allereerst glutenvrij meel nodig. Ook dit is in diverse variaties verkrijgbaar bij een speciaalzaak zoals Glutenvrij Le Poole. Denk aan een broodmix voor bruin brood, wit brood, rimboebrood en nog veel meer. Je kunt het brood gewoon afbakken in je eigen oven. Voor één brood gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 500 gram glutenvrije broodmix.
  • 500 ml lauw water.
  • 50 g. margarine of 2 eetlepels olie.
  • 8 g. suiker.
  • 4 g. zout of broodaroma.
  • 4 g. gedroogde gist (voor de broodmachine) of 7 tot 10 g. gedroogde gist (voor in de oven).

(De receptuur kan per verschillende broodmix uiteraard afwijken)

Glutenvrij brood bakken

Om te beginnen doe je het water in een beslagkom of in het bakblik van de broodmachine. Daaraan voeg je de margarine/olie, suiker en het zout toe. Vervolgens mix je de broodmix daardoorheen, en als laatste voeg je het gist toe. Met de mixer kun je het geheel op de laagste stand rustig door elkaar mixen. Wanneer het meel goed door de mix verdeeld is, mix je het nog één minuut op de hoogste stand tot een redelijk vloeibaar deeg. Dat deeg doe je vervolgens in de bakvorm om het één uur te laten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden en bak het brood in 35 tot 45 minuten lekker gaar.Lees verder