In Nederland hebben miljoenen mensen last van klachten aan hun voeten die vaak uitmonden in rugklachten, houdingsproblemen of pijnlijke gewrichten in de knieën of benen. Met de juiste behandeling kunnen die sterk worden verminderd of zelfs worden verholpen. Hiervan zijn orthopedische oplossingen gemaakt door een orthopedisch schoentechnicus een goed voorbeeld. Deze oplossingen zorgen dat mensen met voetklachten weer pijnvrij kunnen sporten, winkelen, wandelen en spelen, en zijn er voor jong en oud. Heb jij ook pijn bij het lopen omdat je voetproblemen hebt? Als confectieschoenen niet de juiste ondersteuning geven, bieden orthopedische voorzieningen op maat een geschikte oplossing. In dit blog lichten we de verschillende mogelijkheden aan je toe, zoals het laten aanmeten van verbandschoenen, steunzolen of orthopedische schoenen.
Orthopedische ondersteuning
Zoveel mensen, zoveel verschillende beweegklachten en voetproblemen. Na verwijzing van je huisarts of medisch specialist worden jouw klachten en de oorzaak daarvan in beeld gebracht met behulp van moderne meettechnieken. Daarna onderzoekt de orthopedisch schoentechnicus welke voorziening de juiste oplossing biedt voor jouw voetklachten. Er is een orthopedische ondersteuning mogelijk voor zowel kleine als grote voetproblemen. Daarbij kun je denken aan: steunzolen, inlays, voorzieningen aan je confectieschoenen, voorlopige orthopedische schoenen of (semi-)orthopedische schoenen. Vaak is het mogelijk om jouw loopplezier aanzienlijk te vergroten met slechts kleine aanpassingen. Bij een open wond, na een operatie, bij een zwelling of bij de genezing en het herstel van je voet, kan het voorkomen dat je (tijdelijk) geen (semi-)orthopedische schoenen, orthopedische schoenen of confectieschoenen kunt dragen. Om je toch weer snel en comfortabel te laten bewegen, is het mogelijk om verbandschoenen of verbandsloffen te laten aanmeten.
Kinderen met voetklachten
Een kinderlichaam ontwikkelt zich elke dag en dat geldt dus ook voor kindervoeten. Bij kinderen die problemen hebben bij het leren lopen of bij kinderen met voetklachten, kijkt de orthopedisch schoentechnicus naar aangeboren of ontstane voetproblemen. Kinderen met klachten kunnen via een specialist zoals een reumatoloog, orthopedisch chirurg of revalidatiearts worden verwezen. Het voetprobleem wordt tijdens een intakegesprek met highspeed camera’s onderzocht. Vervolgens wordt in kaart gebracht wat de beste oplossing is. Voor kinderen met ontstane of aangeboren voetproblemen kunnen steunzolen in combinatie met semi-orthopedische schoenen of orthopedische schoenen een groot verschil maken. Als kinderen klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met bijvoorbeeld steunzool-therapie, is soms speciaal schoeisel nodig. Dankzij de vele modellen met een trendy uitstraling komen kinderen evengoed zelfverzekerd en hip voor de dag.